Készletgazdálkodás

Legfontosabb feladatai közé tartozik minden készletmenedzsernek, hogy optimalizálja a készleteket és felmérje azok legjobb elhelyezését, valamint a készletfedezetek és készletmozgások figyelembe vételével jelzéseket adjon a beszerzés és az értékesítés felé. Elemzéseink segítségével maximálisan támogatjuk ezeket a folyamatokat, óriási segítséget nyújtva a készletgazdálkodás számára.

Optimális készletfedezeti időkkel rendelkeznek termékei?

Nagyon fontos, hogy az értékesítés vagy termelés számára minden esetben rendelkezésre álljon az a mennyiség, amire szükség van. Hacsak nem rendelkezünk JustInTime beszállítóval, akkor a készletfedezeti értékek vizsgálatával fényt deríthetünk készleteink megfelelőségére, rendelkezésre állására és optimális mennyiségére. Felismerhetjük melyek a pénznyelő készletek, hol keletkezhet hiány. Értékét az értékesítés változásaihoz igazítva változtathatjuk és ellenőrizhetjük.

 

Tudja miből várható túlkészletezés?

Analíziseink segítségével megmondjuk mely termékeknél látható készletnövekedési tendencia, hol emelkednek a készletek anélkül, hogy megfelelő értékesítési vagy felhasználási volumennel rendelkeznének ezek a termékek. Megvizsgáljuk ezek készletfedezeteit, javaslatot teszünk a túlkészletezés vagy készletduzzadás elkerülésére.

 

És azt is tudja, miből fogy vészesen a készlet?

Láthatja elemzéseinkből mely termékek fogynak legnagyobb trendben, hol kell beavatkoznia annak érdekében, hogy egy megfelelő értékesítési trenddel rendelkező termék ne fusson ki a készletből, vagy éppen visszajelzést kaphat a szándékosan kifutásra ítélt termékekről.

 

Vajon elég lenne kisebb készlettel is dolgoznom?

Kiderül mely termékek a legjobban menedzseltek, megtudjuk milyen készletfedezettel rendelkeznek és azonnal analizálható, hogy hol lehetne a kiszolgálási fok megtartásával további készletcsökkentést elérnie úgy, hogy az értékesítés ne akadozzon. Ellenőrizze folyamatosan a biztonsági készlet értékeit, vizsgálja meg periódusonként, hogy hogyan igazodik ehhez az értékhez az értékesítés vagy felhasználás változása.

 

Miben áll a legtöbb pénze feleslegesen?

Pontosan tudja? Legtöbben ezt hiszik, mégis meglepődnek mennyi forgótőkét aktivizálhatnának az elfekvő vagy halott készletek felszabadításával. Arról nem is beszélve, hogy az így felszabadult raktárhelyek további potenciális lehetőséget adnak a tényleg termelékeny termékek elhelyezésére. Megmutatjuk mik ezek a termékek és javaslatot adunk mitől érdemes megszabadulnia.

 

Milyen állókészlettel rendelkezik? Mennyit takaríthatna meg ezeken?

Az állókészletek vizsgálatakor megállapítjuk, hogy adott termékekből, csoportokból mennyi az a készlet, amely mindig rendelkezésre állt a hetek, hónapok során, s a biztonsági készlet feletti része kockázatmentesen megtakarítható lett volna. Meg fog lepődni, hogy sok esetben mennyivel többet tart készleten, mint kellene. Optimalizáljuk állókészleteit, megmutatjuk miből mennyit kellene tartania ahhoz, hogy kiszolgálja az igényeket de ne álljon benne pénze feleslegesen.

 

Tudatosan helyezi el a termékeket a raktárban?

Az értékesítések vagy termelés esetében a felhasználások rangsorolásával meghatározzuk a termékek A, B, C, D, stb. osztályú besorolását. Talán bele sem gondol mennyi időt, targonca-utat vagy raktárlift-mozgást megspórolhat mindössze azzal, hogy tudatosan helyezi el a termékeket a raktárban. Közelre teszi azokat, amelyeket sokszor mozgat, valamint hátra, amelyeket kevesebbszer. Kombinálva a felhasználási és raktárkészlet nagyságával pontosan tervezni tudja raktárstruktúráját és meglepődve mosolyog majd a targoncák esetében elért üzemanyag-megtakarításon, valamint a gyorsabb kiszolgáláson.

 

Tisztában van készleteivel?

Pontosan megmondjuk mely beszállító termékei az elsők, mely gyártótól tárol legtöbbet, milyen termékekből tart mennyit, mire kell figyelni, mik az elhanyagolhatók. Raktártervezéskor mit érdemes magas raktárban, polcokon vagy blokkraktárban elhelyezni.

 

Összehangolja készleteit az igényekkel?

Gondolt már arra, hogy képben van-e azt illetően, mely termékek átlagkészlete fele meg az értékesítés szerint tervezett optimális átlagkészlettel? Mely cikkek vannak az optimum felett és érhet? el kockázatmentesen készletcsökkentésből adódó megtakarítás és hol kellene beruházni ahhoz, hogy a kiszolgálás fok tartása érdekében nagyobb biztonsági készlettel dolgozzon?