E-mail: info@businessflex.hu

Mobil: +36 (30) 229 6735 Tel.: +36 (52) 533 210

Érdekli a megoldásunk? Kérjen személyes konzultációt »

Beszerzési rendszer és beszerzők munkájának támogatása

Akár termelő akár kereskedő vállalatról van szó, mindenképpen fontos, hogy beszerzéskor megfelelően tudjuk kiválasztani a beszállítókat, optimálisan tudjuk megrendelni a gyártásban vagy értékesítésben szükséges termékeket. Kiemelten fontos a beszállítók támogatása és a velük történő JIT kommunikáció.

Megoldás

A meghatároztuk azokat a termékeket, amelyek a legnagyobb részben vesznek részt a cég beszerzéseiben. A lista A osztályú cikkeit tekintettük elsődlegesen mérvadónak az elemzéskor, így a cég beszerzőinek ezeket a termékeket osztottuk ki alapos vizsgálatra. Más analízisekkel karöltve meghatároztuk a legjobb beszerzési forrásokat, hiszen ezeknek a termékeknek a beszerzésére költ a cég legtöbbet, így ezek optimalizálásával lehet a legnagyobb költséget megtakarítani.

Módszertan

Az eloszlás analízisek segítségével listát készítettünk a legnagyobb tőkét igénylő termékek beszerzéseiről. Ezeket partnerünk szakembereivel megvizsgálva javaslatot tettünk arra, hogy miket lehetne más forrásból olcsóbban, vagy esetleg nem olcsóbban, de gyorsabban beszerezni, hogy a beszerzés után minél kevesebb raktáron tartási költség keletkezzen. Fontos a lista C osztályának az elemzése is, hogy melyek azok a termékek, amelyeknek a beszerzése során olyan stratégiát kell kialakítani, hogy a beszerzésért felelős személyek munkaidejét ne terhelje.

Elért eredmény

Partnerünk esetében a beszerzés során az összes vásárolt termék mindössze 8%-a tette ki a teljes beszerzési érték több, mint háromnegyedét. A beszerzéssel foglalkozó 12 munkatársból 8 lett beosztva ezen termékek felülvizsgálatára és a beszerzési források keresésére.

Volt olyan termék, amelyről kiderült, hogy majdnem 30 százalékkal veszi a cég drágábban, mint ahogyan azt más forrásból be lehetne szerezni! Jelentős költségmegtakarítást ért el a cég a 8%-ot kitevő kb. 1000 termék átvizsgálása után. Egyes termékek esetén a beszerzési költségeket 25-30%-kal sikerült csökkenteni. Arra koncentráltak, amire kellett, így nem végeztek felesleges ráfordítást olyan termékek esetén, ahol ez nem járt nagy elérhető megtakarítással.

Másrészről a termékek jelentős hányadára olyan beszállítási keretszerződést kötöttek, aminek a segítségével a rendelési folyamatok erőforrásigényét is csökkentették, mert automatizált rendelés vált lehetővé több beszállító esetében is, illetve találtak olyan beszállítót, akitől többféle terméket is be tudtak szerezni és emiatt a megnövelt rendelési tételnagyság miatt jóval kedvezőbb szállítási feltételeket kaptak.