E-mail: info@businessflex.hu

Mobil: +36 (30) 229 6735 Tel.: +36 (52) 533 210

Érdekli a megoldásunk? Kérjen személyes konzultációt »

Rendelésmenedzsment

A kontrolling nagyon fontos terület a vállalati vezetők kezében, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek az előző időszakok eredményeit felhasználva megmutatják a változtatás szükségességét. Azonban napjainkban egyre inkább eltolódik ez az igény a tervezés felé: fontos, hogy ne utólag döbbenjünk rá, hogy magas a készlet, hanem tervezzük úgy a beszerzéseket, hogy minél kevesebb legyen. Már rendeléskor válasszuk a legjobb beszerzési forrást, lássuk előre, ha készlethiány lépne fel valamelyik döntésünk következtében.

Megoldás

A vállalatirányítási rendszerben rögzített rendelések elemzése rámutathat azok hibáira, optimalizáljuk ezeket a rendeléseket és kiválasztjuk a megfelelő paramétereket. A rendelések modellezése és optimalizálása olyan eredményeket ad, amelyeket visszaadva az ERP rendszer számára annak működése segíthető, optimalizálható.

Módszertan

A rendelési modell meghatározza a kiválasztott termékek esetében, hogy milyen optimális rendelési nagyságok és időközök szükségesek a legkisebb költség eléréséhez. A modell továbbfejlesztésével meghatározható, hogy mely rendeléseket kell összevonni, ahol a raktáron tartás költsége alacsonyabb lesz, mintha többször rendelnénk meg azokat: így jelentős költségmegtakarítást érhetünk el.

A különböző rendeléshez és termékekhez kapcsolódó paraméterek – ár, raktározás kamatterhek, rendelési költség, stb… – szimulációjakor azonnali képet láthatunk a „mi lenne ha…” esetekre. A költségoptimális diszpozíció megmutatja a jövőbeni készletek alakulását a várható értékesítések (amelyek lehetnek előrejelzési értékek is) figyelembe vételével. A jövőbeli tervadatokat matematikai és az adatbázisra támaszkodó modellek segítségével alakíthatjuk ki, valamint utólag nyomon követhetjük azok megvalósulását is.

Elért eredmény

Partnerünk termelő cég. A vállalatirányítási rendszerből minden nap importálásra kerül a tervezett felhasználások és értékesítések adata. A program ezeket optimalizálja, visszaadja az optimális beszerzési paramétereket, megvizsgálja, hogy fennállhat-e a meglévő beszerzési stratégiákkal és partnerekkel olyan állapot, ami készlethiányhoz vezet, ezekről értesíti a megfelelő munkatársakat, akik be tudnak avatkozni.

Figyeli a készleteket, a várható értékesítésekhez vagy belső felhasználásokhoz igazítja a beszerzési szükségleteket, valamint átlátható képet ad a jövőbeli folyamatokról. Segítségével a cég minden reggel képet kap a napi rendelési teendőkről, az eddig szükséges diszponensi feladatok közel a felére csökkentek.