E-mail: info@businessflex.hu

Mobil: +36 (30) 229 6735 Tel.: +36 (52) 533 210

Érdekli a megoldásunk? Kérjen személyes konzultációt »

Készletoptimalizálás

Partnerünknél (gyártó cég) a felhalmozott készletek jelentős többlettel rendelkeztek. Ezt nem csak a mi analíziseink mutatták ki, hanem maga a partner működése közben is észrevette, hogy sok esetben jóval több a raktáron lévő készlet, mint amire a gyártásban, vagy a kapcsolódó értékesítésben szükség van.

Megoldás

A készletfedezeteket vizsgáló analízisünk segítségével megvizsgáltuk, hogy melyek azok a termékek, ahol az átlagos fogyási és felhasználási tendenciához képest magas a készlet értéke, azaz a meglévő készletek több ideig tudják kiszolgálni a gyártást vagy értékesítést, mint amennyi idő alatt azok problémamentesen, a biztonsági idők figyelembe vételével megoldhatók.

Módszertan

Nem csak arról kapott listát a partnerünk, hogy mely termékek rendelkeznek a szükségesnél nagyobb készletfedezeti idővel, hanem meg tudtuk neki azt is mondani, hogy amennyiben csak optimális készletet tartott volna, mennyivel került volna kevesebb kiadásába ennek az alacsonyabb készletnek a kialakítása. Ehhez kiszámoltuk a legkritikusabb termékek esetére a megfelelő rendelési és készleten tartási paramétereket, meghatároztuk az optimális minimum, átlag és maximum készletnagyságokat. Mindehhez figyelembe vettük a gyártási tervet, a szükséges felhasználási mennyiségeket és a beszállítók paramétereit is.

Elért eredmény

Partnerünk az együttműködésünk egy éves időtartama alatt 32%-kal csökkentette a raktárkészletét, miközben a kiszolgálási foka nem romlott, sőt az egyéb analízisek eredményeit felhasználva jelentős javulást ért el. A kisebb készletezési volumen nem rontotta a gyártás hatékonyságát, sőt kevesebb esetben fordult elő készlethiány, mint azelőtt.