E-mail: info@businessflex.hu

Mobil: +36 (30) 229 6735 Tel.: +36 (52) 533 210

Érdekli a megoldásunk? Kérjen személyes konzultációt »

Raktári rendszer kialakítása, készletek elhelyezése

Nagyon fontos minden raktározást végző cég esetében, hogy a raktárba történő elhelyezéskor illetve az onnan történő kiszállításkor ne terhelje feleslegesen a raktári útvonalat egyetlen targonca sem, ne legyen ütközés a polcok elérhetőségében, a targoncák optimális útvonalon mozogjanak és a lehető legkevesebb útvonalat tegyék meg.

Megoldás

A felhasználási volumenekre és a készletekre vonatkozó eloszlás-analízis segítségével optimalizáltuk a raktárkészletet és kimutatást készítettünk azokról a termékekről és termékcsoportokról, ahol ezek áthelyezése indokolttá vált. Az így kialakított rendszerben a targoncák optimális útvonalon mozogtak, valamint a raktárban felhasznált helyeket is sikerült optimalizálni.

Módszertan

Az eloszlás analízisek segítségével meghatároztuk, melyek azok a termékek, amelyeket a cég a gyártás során legnagyobb mértékben használ fel, illetve amelyek felhasználása gyakoribb a többi termék forgási sebességénél. A raktárban ezeket úgy helyeztük át, hogy a gyártócsarnokot és a raktárépületet összekötő folyosóhoz közel kerüljenek az A osztályú termékek, míg a C és D osztályúak a raktár távolabbi végébe kerültek.

Az átalakítás során a polcok elhelyezését is elvégezte partnerünk, raktározási helyek összevonása és felosztása is történt. A készletekre vonatkozó eloszlás-analízis segített a termékáthelyezések helyigényének meghatározásakor.

Elért eredmény

Partnerünk hat hónap alatt a targoncák üzemanyag-felhasználásában 17%-os csökkenést ért el. Munkatársaik beszámoltak arról, hogy az igényelt nyersanyagot vagy alkatrészt gyorsabban kapták meg, sok esetben drasztikus sebességnövekedést elérve. A raktározási helyek újrastrukturálása után közel 15%-nyi olyan hasznos raktárterület szabadult fel, amit újra igénybe tudtak venni és nem kellett emiatt raktárbővítést végezniük.

Külön eredmény volt, hogy a raktár-irányítási rendszerüket optimalizáltatták annak fejlesztőivel, és olyan rendszer került kialakításra, amely már a raktárba történő betároláskor elvégezte ezeket a számításokat, így a következő évben már nem kellett újratervezni a raktári helyeket.