E-mail: info@businessflex.hu

Mobil: +36 (30) 229 6735 Tel.: +36 (52) 533 210

Érdekli a megoldásunk? Kérjen személyes konzultációt »

Részletes elemzés

Folyamatok elemzése, valamint a terv- és tényadatok összehasonlítása

A vizsgálatok során értékeljük az adott időszakok beszerzési, értékesítési valamint készletváltozási folyamatait. Amennyiben rögzítettünk tervadatokat, ellenőrizzük, hogyan valósultak meg azok, milyen eltérés található a terv- és tényadatok között. A folyamatos elemzés során időben reagálhatunk az eltérések alapján az egyes szakterületeken.

Eloszlás típusú analízisek – értékviszonyok elemzése   

Segítségükkel lehetővé válik, hogy tervezési és irányítási intézkedéseket koncentráljuk olyan területekre, amelyek a beszerzés és az értékesítés értékének jelentős részét teszik ki, amelyeknek tervezése, költséghatékony beszerzése és eredményorientált elosztása az elsődleges feladat. Itt a legfontosabb, hogy az egyes szintek értékelésekor lefúrjunk és a függőségek feltérképezésével a legjobb stratégiát tudjuk kialakítani. Alkalmazásával nagymértékben javul a beszerzés és az értékesítés számára fontos elemek kiválasztásának hatékonysága.

reszletes-elemzes

Mozgások időbeli eloszlása   

Az beszerzések és értékesítések időbeli eloszlásának vizsgálata fényt derít arra, hogy adott periódusban mely cikkeknek volt utoljára mozgása: ezáltal elemezhetővé válnak azon cikkek, amelyek a gyorsan forgó, ill. elfekvő kategóriába tartoznak, esetleg megszűntek. A megszűnt áruk szükségtelenül felduzzasztják a cikk-törzset és ez által megnehezíthetik a munkát. Az elfekvő áruk felesleges készlethordozók megtakarítható készletpotenciállal. Az ilyen termékek feltárásával keletkező előny a reakcióidő javulását eredményezi.

Összehasonlító elemzések

Az analízisek feladata az egyes időszakokban meglévő eredmények (beszerzési, értékesítési vagy készletgazdálkodási adatok alapján) összehasonlítása, elemek pozíció- és értékmozgásainak, valamint azok eloszlásának vizsgálata. Fontos, hogy a kiválasztott időintervallumokra összehasonlíthassuk bármely hierarchiaszint elemeit, képet kapjunk a vizsgált paraméterek abszolút és relatív változásairól, megfigyelhessük az egyes időszakok közti mozgásokat és százalékos eltéréseket. Az okos vezető ezekből az információkból gyors döntéseket hozhat, amivel időben tudja befolyásolni a cég folyamatait a megfelelő irányba.

Rendelésmenedzsment

A költségoptimális beszerzési mennyiség meghatározása kisebb készleteket, kevesebb rendelést, és a szolgáltatás színvonalának megőrzését eredményezi, abban az értelemben, hogy takarékos és hatékony rendelési mennyiséget eredményez, elkerülve a szükségtelen kiadásokat. Eredményeképpen jobban tervezhetők a kiválasztott cikkek beszerzései, költségcsökkentés érhető el a beszerzés terén, kiderülhetnek múltbéli hibák, amelyek tanulságosak a jövőre nézve, valamint a tervezési fázis eredményeiből döntéstámogatást kaphat a vezető. Létfontosságú eleme a gazdálkodásnak, hogy ne csak azt akarjuk tudni, miből mennyit érdemes készleten tartani, hanem határozzuk meg, egyáltalán szüksége van-e az adott termékre a cégnek saját folyamataihoz és azokat hogyan lehet hatékonyan kezelni.

Készletfedezetek és forgási sebesség elemzése

A készletfedezet és a forgási sebesség elemzése jelentős segítséget biztosít a cikkek beszerzési és készletezési arányának vizsgálatában. A készletfedezet fontos szerephez jut a portfóliók készítésében is, mivel értéke nagyon jól jellemzi egy cikk mozgásainak gazdaságosságát. A készletfedezet vizsgálata összekapcsolva az állókészlet vizsgálatával kimutatja a vizsgált periódusban rosszul meghozott beszerzési döntéseket, következtetni lehet azok okára, illetve ezek a jövőben elkerülhetők.

Szervizfok

A beszállítók hatékonyságának mérése alapján kiválaszthatjuk, illetve rangsorolhatjuk a vállalat beszállítóit. A beszállítók értékelése alapján felülvizsgálható és esetlegesen módosítható a beszállítói szerződés.     A tapasztalatok szerint az analízis eredményeképpen felállított beszállítói rangsor felülvizsgálatakor meghozott döntések a beszállítók számának csökkenését és a megmaradó beszállítók nagyobb rendelkezésre állását eredményezik. A kevesebb beszállító kevesebb költséget jelent, míg nagyobb rendelkezésre állás lecsökkentheti a termékek raktári biztonsági készletét, ami szintén megtakarítás.

Portfólió elemzések – szegmentálás, csoportosítás

Az egyes szegmensek tartalmai a vizsgálta paraméterektől függően rámutatnak az adott szegmensterületekbe tartozó elemek tulajdonságaira, segítségükkel megállapíthatók, hogy az adott csoport a teljes vertikumhoz képest milyen eltérésekkel rendelkezik (pl. készletek esetén a kifutó, készletduzzasztó hatású termékek, elfekvő vagy gyors mozgású cikkek, vevők esetén a marketing szempontból erős és gyenge csoportok, beszállítóknál a megbízható, vagy éppen motiválandó partnerek kiválasztása). Rendkívül sokrétű elemzési módszer, flexibilitása minden szakterületre kiterjed. Kombinálva más portfólió jellegű analízissel segíthet a beszállítók, partnerek, valamint a termékportfólió kiválasztásában, értékelésében, illetve a tervezésben.

Készletoptimalizálás

A mai erős versenyhelyzetben a készletgazdálkodás egyik legfontosabb kérdése, hogy hol is található az optimum. Milyen mennyiségű készletet érdemes tartani, hogy ne essünk a túlkészletezés bűnébe, de a kiszolgálási fokunk megtartása érdekében ne is szenvedjünk hiányt? Egyáltalán pontosan meghatározni, hogy milyen termékekből tartsunk készletet? Feladatunk az így meghatározott termékekhez beszerzési stratégiák rendelése, készletszintjük optimális szintre csökkentése/emelése anélkül, hogy a termelés vagy kereskedelem zökkenőmentes folyamata sérülne.

Az itt bemutatott módszerek mindegyikére található már létező megoldás, amelyek segítségével mind a stratégiai tervezés, mind pedig az operatív munka professzionális szinten támogatható. A siker alapja saját folyamataink megismerése, optimalizálása és a kapott eredmények alapján a – megfelelően támogatott – döntések meghozatala. Varázsoljunk az unalmas értekezletekből sziporkázó megbeszéléseket, az átláthatatlan táblázatkavalkádból érthető, dinamikus elemzéseket, legyünk hatékonyak és merjünk döntést hozni!


Miben nyújt még támogatást a BusinessFlex?

Helyzetértékelés

Átfogó képet alkotunk cége jelenlegi helyzetéről és megvizsgáljuk, hogy van-e Önnek valamilyen tennivalója.

Részletek »

Folyamatos támogatás

Felismerjük problémáit és motiváljuk Önt a változásra. Ennek érdekében a projekt minden fázisában támogatást biztosítunk.

Részletek »

Eredmény

Felgyorsulnak és optimálisan működnek a vállalati folyamatok, Ön így a leghatékonyabban érheti el a legnagyobb profitot.

Részletek »